Tuotteista ja niiden käytöstä

Kun olen maistellut erilaisia raaka-aineita ja yhdistellyt niitä keskenään, niin olen tehnyt kolme havaintoa:

  1. Joskus maut eivät vain sovi yhteen, vaikka erikseen olisivatkin vallan mainioita
  2. Joskus toinen maku korostaa toista ja ne saavat yhdessä aikaan miellyttävän sirkuksen suussani
  3. Joskus kahdesta miellyttävästä mausta muodostuu yksi uusi maku. Silloin tiedät koskettavasi jotain uutta ja villiä!

Et voi koskaan tietää, mitä tuleman pitää. Villistä ja vauhdikkaasta ideasta saattaa tulla sinulle uusi klassikko; aistimme kun kuitenkin ovat meidän omiamme. Kukaan muu ei voi sanoa sinulle, mikä sinun mielestäsi on hyvää. Vain sinä tiedät sen, ja se on sinun absoluuttinen totuutesi!

Kannustan käyttämään kaikkia TouchWild-tuotteita rohkeasti ja ilman ennakkoluuloja.

Tuotekohtaiset käyttövinkit

Nokkossuola

Nokkonen on ravintopitoisin ja terveellisin vihanneskasvimme.

Nokkossuola tuoksuu vahvasti suomalaiselta kesältä. Käytä sitä sormisuolan tapaan kylmiin ruokiin ja salaatteihin tuomaan kesän tuntua lautaselle.
Lämpimiin ruokiin nokkossuola kannattaa lisätä kypsennyksen jälkeen; näin sen aromit säilyvät parhaiten.

Kuusenkerkkäsuola

Kuusenkerkkäsuolassa tiivistyy metsän maku!

Kuusenkerkkäsuola (23% kuusenkerkkää) sopii mainiosti marinadeihin ja kylmiin kastikkeisiin
tuomaan metsän ”henki” ruokailuhetkeen. Yhdessä kuusenkerkkäsiirapin kanssa se viimeistelee
villin metsäisiksi niin paistit ja pihvit kuin myös juurekset ja keitotkin.
Haastan sinut myös kokeilemaan sitä sellaisenaan jälkiruokien sormisuolana!

Jos joskus aiot itse valmistaa kuusenkerkkäsuolaa niin muistathan, että kerkät eivät kuulu
jokamiehenoikeuksien piiriin.

Tattisuola

Tattisuola tuoksuu voimakkaasti tatille. Se tuo mielestäni maanläheisyyttä hitaasti valmistettaviin pataruokiin, varsinkin jos niissä on sieniä. Luonnollisesti se vahvistaa tattiruokien makua entisestään esimerkiksi risotossa tai kastikkeessa.

Tattisuola kannattaa mielestäni lisätä ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin saat siitä eniten aromia ruokaasi.

Suppilovahverosuola

Saat lisättyä maanläheisyyttä ja umamia annokseen kuin annokseen kun ripottelet suppilovahverosuolaa kuuman ruoan päälle.

Suppilovahvero on monen sieniharrastajan lempisieni. Miedon mutta luonteikkaan makunsa ansiosta suppilovahverosuola sopii ruokaan kuin ruokaan normaalin suolan asemesta. Vahvista sillä keittojen ja paistosten maanläheisyyttä tai yhdistä sen aromit riisiin tai pastaan.

Suppilovahverosuola kannattaa mielestäni lisätä kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin saat siitä eniten aromia ruokaasi.

Kantarellisuola

Keltavahvero- eli kantarellisuola on tuoksultaan varsin mieto. Kuitenkin voimakkaana ja pyöreänä sen maku sopii mainiosti kasviskeittoihin ja kastikkeisiin.

Kantarellisuola kannattaa mielestäni lisätä ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin saat siitä eniten aromia ruokaasi.

Karpalosuola

Käytä karpalosuolaa ruoanlaitossa tavallisen suolan asemasta, kun haluat ruokaan hapokkuutta, luonnetta ja yllätyksellisiä vivahteita.

Karpalosuola on mainio kylmän vuodenajan ruokien maustaja. Se antaa syvyyttä ja keveää hapokkuutta pitkään haudutettuihin ruokiin. Riemukkaana ruoanlaiton moniottelijana suosittelen karpalosuolaa niin patoihin ja paistoksiin kuin myös kypsentämättömien ruokalajien makujen vahvistajaksi. Oma suosikkini on karpalosuolalla graavattu kala. Uskallatko muuten ripotella karpalosuolaa vaniljajäätelön päälle?

Voikukkasiirappi

Voikukkasiirapin tuoksu ja maku vie ajatukset mummolan hiekkatien ojanpenkalle ja kevätnurmikoille. Naapuri kehui sitä toimivaksi yhdistelmäksi lettujen ja mansikoiden kanssa. Itse voin suositella sitä kokeiltavaksi sinne, mihin laitat vaahterasiirappia. Yksi omista suosikeistani on vaniljajäätelö.

Maitohorsmasiirappi

Maitohorsmasiirapin hento maku arvioitiin eräässä tilaisuudessa hienostuneimmaksi sarjan siirapeista. Suosittelen sen käyttöä kylmissä ruokalajeissa ja marinadeissa. Omaksi suosikiksi on noussut lusikallinen horsmasiirappia makeannälkään, sellaisenaan.

Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkä on ehkä yleisin metsiemme siirappien raaka-aine. Se korostaa mielestäni uunijuuresten maanläheistä makua mainiosti: Sekoita uunikuumat juurekset kuusenkerkkäsiirapin kanssa ja tarjoile heti.

Jos joskus aiot itse valmistaa kuusenkerkkäsiirappia, niin huomioithan, että kerkät eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Karpalosiirappi

Karpalosiirapissa on miellyttävästi hapokkuutta makeuden parina. Se korostaa ylpeästi suolaisia kastikkeita ja keittoja. Karpalosiirappi toimii myös pirteänä lisänä smoothiessa ja mikseipä myös aamupuurossakin. Talviaikaan karpalosiirappi pyöristää riemukkaasti sesongin kuumia juomia.

Tyrnisiirappi

Tyrnisiirapin eksoottinen hapokkuus korostaa elegantisti salaatteja ja salaatinkastikkeita. Toisaalta uskallan haastaa sinut kokeilemaan sitä aamujugurtin kanssa; hyvää huomenta! Kokemukseni mukaan tyrnisiirappi on hauskin tapa saada ihminen maistamaan ensi kerran yhtä c-vitamiinipitoisinta luonnonmarjaamme.

Metsähunaja

TouchWild Special Edition Metsähunaja on Ahvenharjun hunajan artesaanihunaja Vihtijärveltä. Sitä tuotetaan vain pieni rajallinen erä; 89 purkkia vuonna 2021. Tämä yhden lentoalueen artesaanihunaja on kerätty yhdestä pesästä, mikä on sijoitettu metsän ja voikukkakedon välimaastoon. Hunajassa voi maistaa hennosti niin voikukan kuin myös mustikankukankin makeutta.

Tero Pullinen

TouchWild-tuotteet ovat saatavissa Suomen luontokeskus Haltian myymälästä ja Haltian verkkokaupasta, Suomenlinnakeskuksen kaupasta Suomenlinnasta sekä K-supermarket Mustapekasta. Pyydä tarjous tuottajalta – tero@touchwild.fi tai 050-3728399 – niin yksilöidään yrityslahjasi yhdessä. Tuotteet eivät sisällä lisä- tai säilöntäaineita eikä väriaineita.