Tuotteista ja niiden käytöstä

Kun olen maistellut erilaisia raaka-aineita ja yhdistellyt niitä keskenään, niin olen tehnyt kolme havaintoa:

  1. Joskus maut eivät vain sovi yhteen, vaikka erikseen olisivatkin vallan mainioita
  2. Joskus toinen maku korostaa toista ja ne saavat yhdessä aikaan miellyttävän sirkuksen suussani
  3. Joskus kahdesta miellyttävästä mausta muodostuu yksi uusi maku. Silloin tiedät koskettavasi jotain uutta ja villiä!

Et voi koskaan tietää, mitä tuleman pitää. Villistä ja vauhdikkaasta ideasta saattaa tulla sinulle uusi klassikko; aistimme kun kuitenkin ovat meidän omiamme. Kukaan muu ei voi sanoa sinulle, mikä sinun mielestäsi on hyvää. Vain sinä tiedät sen, ja se on sinun absoluuttinen totuutesi!

Kannustan käyttämään kaikkia TouchWild-tuotteita rohkeasti ja ilman ennakkoluuloja.

Tuotekohtaiset käyttövinkit

Tattisuola

Tattisuola tuoksuu voimakkaasti tatille. Se tuo mielestäni maanläheisyyttä hitaasti valmistettaviin pataruokiin, varsinkin jos niissä on sieniä. Luonnollisesti se vahvistaa tattiruokien makua entisestään esimerkiksi risotossa tai kastikkeessa.

Tattisuola kannattaa mielestäni lisätä ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin saat siitä eniten aromia ruokaasi.

Tyrnisuola

Tyrnisuolassa on reippaasti tyrnille ominaista hapokkuutta. Kun graavaat varsinkin vaaleaa kalaa tyrnisuolalla, saat lopputulokseen heleyttä ja aromikkaita vivahteita.

Tyrnisuola on myös ilahduttavan pirteä lisä esimerkiksi salaateissa ja yleisesti kypsentämättömissä ruokalajeissa.

Kantarellisuola

Keltavahvero- eli kantarellisuola on tuoksultaan varsin mieto. Kuitenkin voimakkaana ja pyöreänä sen maku sopii mainiosti kasviskeittoihin ja kastikkeisiin.

Kantarellisuola kannattaa mielestäni lisätä ruokaan kypsennyksen loppuvaiheessa. Näin saat siitä eniten aromia ruokaasi.

Mesiangervosiirappi

Mesiangervosiirapin tuoksu vie ajatukset mummolan hiekkatien ojanpenkalle. Naapuri kehui sitä toimivaksi yhdistelmäksi lettujen ja mansikoiden kanssa. Itse voin suositella sitä kokeiltavaksi sinne, mihin laitat vaahterasiirappia. Yksi omista suosikeistani on vaniljajäätelö.

Mesiangervosiirappi ei sovi salisylaattiallergikoille.

Maitohorsmasiirappi

Maitohorsmasiirapin hento maku arvioitiin eräässä tilaisuudessa hienostuneimmaksi sarjan siirapeista. Suosittelen sen käyttöä kylmissä ruokalajeissa ja marinadeissa. Omaksi suosikiksi on noussut lusikallinen horsmasiirappia makeannälkään, sellaisenaan.

Kuusenkerkkäsiirappi

Kuusenkerkkä on ehkä yleisin metsiemme siirappien raaka-aine. Se korostaa mielestäni uunijuuresten maanläheistä makua mainiosti: Sekoita uunikuumat juurekset kuusenkerkkäsiirapin kanssa ja tarjoile heti.

Jos joskus aiot itse valmistaa kuusenkerkkäsiirappia, niin huomioithan, että kerkät eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Männynkerkkäsiirappi

Hieman harvinaisempi kerkkäsiirappi on männynkerkkäsiirappi. Sen pihkainen ominaismaku on hurmannut usean tottuneen maistajan. En ole minäkään vielä keksinyt sellaista ruokalajia, mihin männynkerkkäsiirappi ei toisi ryhdikästä särmää ja moniulotteisuutta. Tämänhetkinen suosikkini on kuitenkin hirvipaisti: Glaseeraa uunikuuma paisti männynkerkkäsiirapilla ja asettele se tarjolle.

Jos joskus aiot itse valmistaa männynkerkkäsiirappia, niin huomioithan, että kerkät eivät kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin.

Karpalosiirappi

Karpalosiirapissa on miellyttävästi hapokkuutta makeuden parina. Se korostaa ylpeästi suolaisia kastikkeita ja keittoja. Karpalosiirappi toimii myös pirteänä lisänä smoothiessa ja mikseipä myös aamupuurossakin. Talviaikaan karpalosiirappi pyöristää riemukkaasti sesongin kuumia juomia.

Tyrnisiirappi

Tyrnisiirapin eksoottinen hapokkuus korostaa elegantisti salaatteja ja salaatinkastikkeita. Toisaalta uskallan haastaa sinut kokeilemaan sitä aamujugurtin kanssa; hyvää huomenta! Kokemukseni mukaan tyrnisiirappi on hauskin tapa saada ihminen maistamaan ensi kerran yhtä c-vitamiinipitoisinta luonnonmarjaamme.

Tero Pullinen

TouchWild-tuotteet ovat saatavissa Suomen luontokeskus Haltian myymälästä ja Haltian verkkokaupasta. Pyydä tarjous tuottajalta, niin yksilöidään yrityslahjasi yhdessä. Tuotteet eivät sisällä lisä- tai säilöntäaineita eikä väriaineita.